A nitrites vizek mennyire blokkolják az oxigén felvételét?

Részlet: Dr. med. Alois Riedler: A vízlény - az ember

"Tudjuk, hogy a nitrát komoly problémát jelent számunkra! A nitrát a mezőgazdasági termelés révén nagy mennyiségben épül be a talajba, majd később, a talajvízben újra felbukkan. A gyomrunk savas környezetében a nitrátból átalakul nitrité és a táplálékunk fehérjéivel együtt nitrosaminokat képez. Ezek a nitros-aminosavak a legveszélyesebb rákkeltő anyagok közé tartoznak!"

"A nitrosaminosavak gyomor vagy húgyhólyagrákot okoznak, mert a méreg a húgyhólyagunkba szállítódik, és ott tárolódik. A nitrosaminosavak a csecsemők számára a legveszélyesebbek. Magas nitrátérték esetén úgynevezett kékülés, oxigénhiány lép fel a csecsemőknél, ugyanis a nitrogén beépül vérük színtestei közé. A felnőttekkel szemben a csecsemőknél még nem alakult ki védekezőmechanizmus a beépülés ellen. Hogy egy csecsemő bekékül-e, azt hamar észre lehet venni, meglehet, ekkor már az esetek túlnyomó részében későn. A felnőttek esetében azonban nem észlelhetők azonnal a nitros-aminosavak jelenléte. Kb. 20-30 évig tart, mire hatásuk érezhetővé válik."

Hazánkban a vezetékes ivóvíz 42%-a azonban nem felel meg a vonatkozó Európai Uniós irányelvnek.

A napi statisztikák szerint, az egészségre ártalmas anyagokat tartalmazó vezetékes vizet fogyasztó lakosság aránya 27,4%. Ebből:

    • arzén 402 településen fordul elő 1 272 000 lakost érintve,

    • nitrit 425 településen fordul elő 1 396 000 lakost érintve,

    • bór, fluor és jód 50 településen fordul elő 81 000 lakost érintve.