Ásványvíz vagy tisztított víz?

Mit mondanak erről a tudósok?

Az utóbbi időben egyre többet hallunk arról, hogy van-e értelme a házi víztisztító berendezéseknek hiszen a boltok polcain széles termékpaletta van az ásványvizekből.
Ma a szakemberek véleményét is megosztja az ásványvizekkel bevitt ásványi anyagok szerepe, ezért vizsgáljuk meg egy másfajta megközelítésből. Az összegyűjtött információk saját véleményünket tükrözik. Vele egyetérteni, elfogadni nem szükséges. Mi úgy gondoljuk: e sorok elolvasása után, pusztán logikus gondolkodással mindenki eldöntheti, hogyan szeretné az "ásványvíz kérdést" szemlélni.

Talán még nem felejtettük el, mi is történt 2005. szeptemberében az ásványvizek ellenőrzésekor, "Vigyázz ha ásványvizet iszol" (ma.hu cikke). Arról nem szól a hír, hogy előtte mi volt, és arról sincs adat, hogy azóta mik történtek. A fejünkben viszont a kisördög nem alszik.

Az írott történelem során, az utóbbi évtizedeket kivéve, nem emlékszem olyan esetre, hogy az emberiség mély kutakat fúrt volna, hogy ásványi anyagokban gazdag vízhez jusson. Az emberek összegyűjtötték az esővizet, illetve a folyók, kutak ásványi anyagban szegény vízét itták. Az ásványi anyagokat a táplálékkal, szerves formában vitték be szervezetükbe.

Ők talán még tudták mik a víz legfontosabb feladatai szervezetünkben:

  • A víz szállítja a sejtekhez a tápanyagokat.

  • A víz eltávolítja az anyagcsere során keletkezett felesleges termékeket.

  • A víz karbantartja a sejtek elektromágneses teréhez szükséges elektron és protonszintet.

  • A tüdőnkben a víz párásítja a levegőt, amit belélegzünk.

  • A víz teszi rugalmassá az izületeket a csontok összekapcsolásához.

  • A legfontosabb szerveinket védő rugalmas burkot víz alkotja.

A víz leírt funkcióinak egyikéhez sem szükséges az ásványok vagy egyéb oldott anyagok jelenléte a vízben.

Mi a helyzet az ásványi anyagokkal?

Ezeknek két fajtája létezik: szerves és szervetlen. A "szervetlen" elnevezés azokra az ásványi anyagokra utal, amelyek nem növényi illetve állati eredetűek, vagyis nem élők. Mivel ezek az alkotóelemek nem élők, a szervezetünk nem tudja hasznosítani, a sejtjeink nem hajlandóak azokat beépíteni. Az ilyen ásványi anyagok "hulladékként" halmozódnak fel a zsirszövetekben, a sejtközi állományban, az érfalon (meszesedés) vagy egyéb szerveinkben.

Ezzel szemben a szerves ásványi anyagok élő táplálékul szolgálnak, akár a napi zöldség, gyümölcs, gabona, akár hús vagy olajos magvak fogyasztásával jutnak be a szervezetünkbe. A szerves ásványi anyagokat sejtjeink könnyen beépítik, és ezek egészségünk megőrzéséhez elengedhetetlenek. De ha a vízből próbáljuk biztosítani a mindennapi nyomelem-bevitelünket, akkor hiányállapot léphet fel.

A vízben lévő ásványi anyagok szervetlenek, azokat testünk csak kis százalékban (3-5%) tudja hasznosítani. Ezzel szemben az elfogyasztott ételekből 100%-ban tudja beépíteni a szerves ásványi anyagokat.

Ha megnézzük a vizek ásványi anyag tartalmát, kiderül, hogy a szükséges mennyiségnek csak kisebb részét tartalmazzák.

Ásványi anyag

A szervezet napi szükséglete

Szervetlen anyag 1 l ásványvízben

Szerves ásványi anyag 100 g termékben

Kalcium

Kálium

Magnézium

Vas

Cink

Nátrium

1000 mg

2000 mg

300 mg

19 mg

12 mg

2000 mg

45-220 mg

90 mg

50 mg

3 mg

2 mg

150 mg

Sajt 1200 mg

Szója 2000 mg

Dió 250 mg

Búzakorpa 13 mg

Korpakenyér 2 mg

Sajt 1300 mg


Az ásványi anyagoktól mentes tiszta víz valóban megfosztja testünket a létfontosságú ásványoktól?

Nem, ez fiziológiailag lehetetlen. Egyesek arra a meggyőződésre jutottak, mivel az RO víz rendkívül tiszta, ezért kimossa az ásványi anyagokat és nyomelemeket a testünkből.
A tiszta víz (RO viz) eltávolítja szervezetünkből a "hulladékot", miközben biztosítja az emberi élet számára elengedhetetlen táplálékot: a kristálytiszta, egészséges vizet. A sejtjeink a szerves ásványokat a test építésére és működtetésére használják, míg a felesleges anyagokat az alacsony ásványi anyag tartalmú víz képes hatékonyan "kimosni" belőlünk. Így kioldja az összes szervetlen ásványt és szennyeződést, amelyek máskülönben visszamaradnának, és olyan létfontosságú szervekben halmozódnának fel, mint a máj és a vese, illetve a belekben és a zsírszövetekben rakódnának le.

Klinikai mérések azt mutatják, hogy a vízzel felvett ásványi sók az elfogyasztásuk (ivás) után szervezetünkből a vizelettel távoznak. Csak nagyon kivételes esetekben, hosszantartó teljes böjtölés alatt, hasznosít szervezetünk valami keveset a vízzel fogyasztott ásványi sókból. Szervezetünk ásványi só készletét az elfogyasztott táplálékból veszi fel. A különböző elemeket, amelyekre szükségünk van, mint a kalciumot, magnéziumot, nátriumot, káliumot, vasat és a nyomelemeket szervezetünk csak nagyméretű szerves molekulákkal körülvéve tudja hasznosítani.

A szénsav kell nekünk?

Vegyük elő a józan észt! A tüdőnk, a szervezetünk épp megszabadulni szeretne a széndioxidtól, hogy friss oxigénhez juttassa sejtjeinket. Ezek a sejtek működésük során oxigént vesznek fel, és széndioxidot adnak le. A "buborékos" vizzel a szervezetünkbe pont azt a széndioxidot juttatjuk be, amitől meg szeretne szabadulni. Akkor miért "fojtjuk" meg magunkat?

Hogyan teszi ihatóvá a Fordított Ozmózis elven működő víztisztító az ivóvizet?

A csapvizünkből szinte minden oldott anyagot és szennyeződést kiszűr (szervetlen anyagokat, nehézfémeket, baktériumokat, gyógyszer- és vegyszermaradványokat stb.). Így a berendezéssel nem csak az ivóvizünket tudjuk szűrni, hanem végre tiszta vízzel készíthetjük az ételeinket is. A magyar jogszabályok szerint tartalmaznia kell az ivóviznek 50 mg/liter minimum keménységet. Megjegyezzük, hogy sem a német, sem az EU szabvány, de távolabb menve, sem az USA vagy a WHO szabvány nem ír elő minimum keménységet az ivóvízre!


Néhány nemzetközi szakmai hozzászólás a tiszta vízhez:

"Testünk ásványi agyag szükségletét leginkább az ételek biztosítják, nem az ivóvíz."
American Medical Journal (Amerikai Orvosi Folyóirat)

"Az emberi szervezet számára szükséges ásványi anyagokból elenyészően kevés mennyiséget tartalmaz a víz az élelmiszerekhez képest. Ha valakinek az étrendje változatos, még ha nem is kiegyensúlyozott, akkor sem fog nyomelem-hiányban szenvedni."
Dr. Henry A. Schroeder, Dartmouth Medical School (Dartmouth Orvosi Szakiskola)

"A béltraktusban lévő mérgek okozta betegségekért szinte mindig a víz keménysége (az oldott ásványok jelenléte) a felelős. Ezek (a szilárd ásványi részecskék) a bélfalakról bejutnak a nyirokrendszerbe, ahonnan minden a vérbe kerül, és az ereken keresztül végül eljut a szervezet minden részébe. Ez okozza az emberek betegségeinek nagy részét."
Dr. Charles Mayo, a világszerte ismert Mayo Klinika orvosa

"Az egyedüli ásványi anyagok, melyeket a testünk hasznosítani tud: a szerves ásványi anyagok. Minden más típusú ásványi anyag idegen elem a szervezet számára, amelytől meg kell szabadulnia."
Dr. Allen E. Banik: The Choice is Clear (A választás világos)

"A szervetlen ásványi anyagok - továbbá a káros koleszterin és a só - leginkább az agy (75%-a víz) vékony ütőereit és más véredényeit támadja. Az ütőerek rugalmatlanná válása, az erek elmeszesedése attól a naptól kezdődik, amikor a csapvízből először kerülnek szervetlen vegyi és ásványi anyagok a testünkbe."
Dr. Paul Bragg: The Shocking Truth About Water (A megdöbbentő igazság a vízről)