Milyen tényezők befolyásolják a tisztított víz mennyiségét és minőségét?

Négy tényező befolyása kiemelkedő:

  1. Nyomás: a szivattyú nélküli berendezések működéséhez a 4 bar az ideális víznyomás, ha ez nem biztosítható, akkor szivattyús gépet alkalmazunk, ahol már az 1 bar hálózati nyomás is elég. A magyarországi vezetékes ivóvíz nyomása változó, nappal 3-5 bar, de éjjel ettől lényegesen magasabb. Bár kirívó esetben, már nappal is mértünk 18 bar hálózati víznyomást. A változó nyomáskörülmények, és a csapok okozta lökéshullámok miatt minden gépünk elé nyomásszabályzót teszünk, amely védi a gépet és a tulajdonost egyaránt.
  2. Vízhőmérséklet: 24 Celsius-fok az RO rendszerek számára az ideális vízhőmérséklet. 4 C-fokú vízből már csak feleannyit tud a rendszer előállítani, mint 24 C-fok-nál. Az RO-hoz ajánlott legmagasabb vízhőmérséklet 30 C.
  3. Oldott anyag-tartalom (TDS): Minél magasabb az oldott anyag-tartalom, annál rosszabb a tisztított víz minősége. Ez készülékfajtától, gyakorlatilag az RO membrántól függ. Napi gyakorlatunk, ha a tisztított víz oldott anyag tartalma meghaladja a 70 ppm-et, akkor cseréljük a membránt.
  4. Membrán: A különböző membrántípusoknak különböző jellemzői vannak. Az egyik típus több vizet állít elő, a másik jobban kiszűri a szennyeződéseket, a harmadik a kémiai kopással szemben ellenállóbb, a negyediknek élettartama hosszabb. Mi az GE Water Technologies Osmonics típusú RO membránjait használjuk, amelyek mind minőségben, mind élettartamban a legjobbak közé tartoznak a világon.