Miből veszi fel szervezetünk az ásványi anyagokat?

Részlet: Dr. med. Alois Riedler: A vízlény - az ember

"Az ivóvíznek nem feladata, hogy elássa szervezetünket ásványi anyagokkal, mint azt az isotonikos ital gyártók állítják. Igaz, hogy a szervetlen ásványi anyagok valóban bejutnak a vérkörünkbe, de nem a sejtjeinkbe, mert a sejtplazma falánál kizárólag az ásványi anyag fizikai minőségétől függ a bejutás!
A bejutás szempontjából döntő: milyen szerves szállító kötötte meg az ásványi anyagot.

Az ásványi anyagok szerves megkötése a növényekben történik meg. Kizárólag a növények által megkötött formában tudnak tápanyagként szolgálni az ásványi anyagok!

image00045 tnSzervezetünk kizárólag szervesen kötött formában, pl. aminosavakkal megkötve - tudja felvenni az ásványi anyagokat. Ilyen formában találhatók az ásványi anyagok a növényekben, a gyümölcsökben, a zöldségekben, a tejtermékekben és számos állati eredetű termékben. Azok az ásványi sók azonban, amelyek technikai, élvezeti vagy tartósítási okokból utólagosan lettek hozzáadva az élelmiszerekhez, azok szervetlen formájúak és azok – egy bizonyos mennyiség fölött - károsak a szervezetünkre. A gyógyszeripar például ebből az okból kifolyólag köti meg az ásványi anyagokat olyan szerves anyagokkal, mint a citrat, glukoz, orotat stb. Ezáltal erősen fokozható az ásványi anyagok bio-előfordulása. A bio-előfordulás azt mutatja, hogy a szervezetünkbe bevitt anyag valóban, igazolhatóan beépül szövetjeinkbe. Szervezetünk ásványi anyag igénye legjobban a feldolgozatlan, fel nem hevített gyümölcsökből, a zöldségekből, salátákból és tejtermékekből telíthető."