Hogyan takaríthatunk meg vizet a Permeat szelep beépítésével?

Az RO berendezésbe érkező csapvíz nagyobb része a szennyeződésekkel együtt a csatornába távozik. Ez a belépő víz mennyiségére vonatkoztatva, átlagosan 80%, vagyis a tiszta víz-szennyvíz arány 1:4 körül van.

Berendezéseink tartalmazzák a „permeat” szelepet amely, ha a tiszta vizet tároló tartály megtelt, lezárja a bejövő víz útját.

Az előzőek alapján felmerülhet, ha RO berendezést építünk be, több lesz a havi vízszámla! Egy számítást javaslunk: ha egy négytagú család napi 15-20 liter tiszta vizet használ fel, akkor az RO berendezés vízdíja, 80-100 liter víz után, napi 40-50 Ft többletköltséget jelent, vagyis a tiszta víz literenként 2,5 Ft vízdíjba kerül!

Annak, aki sokallaná a napi 100 liter többlet vízfogyasztást, javasoljuk, számolja meg, hogy egy négytagú családban naponta hányszor húzzák le a WC-t és mennyi ennek a költsége? Érdemes kiszámolni! Négy fő, kb. fejenként 6-12 alkalom, családszinten összesen: 40 alkalom/nap x 12-16 liter víz =  560 liter! Vagyis ennyi vizet használ el naponta egy család a WC öblítésére! S akkor még nem is beszéltünk a mosásról, a mosogatásról, a fürdésről, a locsolásról és az egyéb tevékenységekről!

Egy négytagú család átlagos napi vízfogyasztása kb. 600-1000 liter. Ennek ismeretében a tiszta vízrendszer, kb. 100 literes fogyasztása nem számottevő.