Receptek, tippek
Méregtelenítene? Fogyni szeretne? Több gyümölcsöt ill. zöldséget építene bele családja étrendjébe? A facsarásnak végtelen előnye van és mivel a Hurom Slow Juicer képes szinte bármilyen gyümölcsöt, zöldséget, fűfélét és csírát kifacsarni, soha nem fogyhat ki az új és ízletes kombinációkból. Itt megtalálja a kedvenc receptjeinket, facsarási tippjeinket, hogy segítsünk Önnek a lehető legtöbbet kihozni az Ön Hurom Slow Juicer készülékéből és egyéb információkkal támogatjuk utazását egy jobb egészség felé.
Lila Varázslat
Hozzávalók 2 főre:
– 3 db kis cékla, meghámozva
– 2 db alma
– 1 db narancs, meghámozva
– kis darabka gyömbér (kb. 1,5 cm hosszú), meghámozva
– 1/2 citrom
Ennek a cékla alapú, csodálatosan lila-vöröses gyümölcs-és zöldséglének biztosan nem fogsz tudni majd ellenállni! A cékla tápanyagokban rendkívül gazdag; élelmi rostot, folsavat, káliumot, magnéziumot, A, B1, B2 és C vitamint tartalmaz.
Vöröses-lilás színe szinte egyértelműen adja kiváló vérképző hatását, így nyersen salátaként vagy léként fogyasztva segít a vörösvérsejtek regenerálásában és szaporodásában, bizonyos helyeken még kiegészítő gyógymódként is ajánlják vérszegénység esetén. A céklában található cukor könnyen hasznosítható, így gyors energiaforrást jelenthet a szervezetnek. Jelentős szerepe van a méregtelenítésben, és egyensúlyban tartja a szervezet sav-bázis egyensúlyát. Rendszeres fogyasztásával közérzetünk javulhat. A szervezet a zöldségek közül a céklából tudja kinyerni a legtöbb vasat.
Elkészítése roppant egyszerű: préseld át az összetevőket a céklákat, almákat, narancsot és gyömbért és a végén add hozzá a citromot. Azonnal fogyasszuk!
Sárga Banános Smoothie
Hozzávalók 2 főre:
– 1 db banán, meghámozva
– 2 db alma
– 3 db sárgarépa, meghámozva
– 1-2 db narancs, meghámozva
A banánnak igen kedvező a vitamin- és ásványianyag-tartalma. Káliumban, magnéziumban igen gazdag – ez a megfelelő só-víz háztartásért, valamint a megfelelő szívműködésért felelős. Ezen kívül tartalmaz mangánt, jódot, vasat, rezet és foszfort, valamint A- és E-vitamint, amik egyben antioxidánsok is.
Az alma szuper-gyümölcs, amit bátran tehetsz szinte minden gyümölcslé vagy zöldséglébe! Egy régi közmondás szerint: “napi egy alma – az orvost távol tartja”. Az alma minden porcikájában különösen értékes táplálék. Húsa 8-13 százaléknyi gyümölcscukrot tartalmaz, egy közepes nagyságú nyers almában 80 kalória van, 21 gramm szénhidrátot, 3,7 gramm rostot, és 10-15 mg C-vitamint tartalmaz. A- és B vitamin, folsav, kalcium, magnézium, kálium, kéntartalma is jelentős. Vízoldékony rostanyaga, a pektin sokféle jótékony hatást gyakorol az emberi szervezetre: rendezi a székletet, kedvezően hat a bélflórára, csökkenti a vér koleszterinszintjét, magas káliumszintje a magas vérnyomásúaknak segíthet.
Zöld Vitalitás Bűvölet
Hozzávalók 2 főre:
– 3-4 db zellerszár
– 1 db alma
– fél fej brokkoli
– fél citrom vagy lime, meghámozva
– kis darabka gyömbér (kb. 1,5 cm hosszú), meghámozva
A zeller nyugtatja az idegeket! Ezen felül jótékony hatással van a vesékre, és segít a hátramaradt méreganyagokat eltávolítani a szervezetből. Csökkenti a vérnyomást. A zeller segít eltávolítani a különböző savakat a gyulladt izületekből, és segít kezelni a gyulladt izületi és reumatikus problémákat. Elősegíti a vesék működését, mint gyulladáscsökkentő és antioxidáns. Nagy mennyiségben is fogyasztható, mert kevés kalóriát tartalmaz.
A brokkoli számos értékes tápanyagot hordoz, ráadásul a többi káposztafélénél könnyebben emészthető formában. 100 g brokkoli energiatartalma 100 kJ (24kcal). Zsírtartalma mindössze 0,2 g, szénhidráttartalma 2 g, fehérjéje 3 g. Rosttartalma jótékony hatású székrekedéses panaszoknál, mivel serkenti a belek mozgását. Ásványi anyagai közül említésre méltó a kálium (300 mg fölött), a kalcium (87mg körül), a magnézium, nátrium, a vas, a cink és a foszfor. A nyers növényben B1-, B2-, B6-vitamin, C-vitamin, K-vitamin és E-vitamin is kimutatható, valamint az A-vitamin provitaminja, a béta-karotin. Igen gazdag folsavban; fogyasztása várandósoknak kifejezetten javasolt.
A brokkoli az egyik C-vitaminban leggazdagabb zöldség: nyersen 115 mg, de még főzés után is 35-90 mg C-vitamin található benne. A brokkoli számos növényi tápanyagot, fitonutrienst tartalmaz. Ebből máig 33 félét azonosítottak, többek között: karotinoidok, kumarinok, flavonoidok, glukozinolátok, indolok, isothiocianátok, lutein, sulforafánok, terpének és fenol savakat.
Rendszeres fogyasztását a táplálkozási szakemberek mind a benne rejlő tápanyagok, mind pedig bizonyos betegségekkel (különösen a daganatos betegségekkel) szembeni védőhatása miatt ajánlják, egyike tehát azoknak az „egészségmegőrző” élelmiszereknek, melyek megcáfolhatatlanul sok jó tulajdonsággal rendelkeznek. Bátran fogyassz belőle Te is minden nap!
Gyümölcslevek
Ananászlé
Kalória: 64 (200ml)
Tápérték: Rost, B1 vitamin, vas
Jótékony hatásai: Javítja az emésztést, enyhíti az izületi gyulladást, memóriajavító, megelőzi a vérszegénységet.
Tipp: Ne facsarja újra a kiadott pépet, mert az ananász rendkívül rostos, mely eldugíthatja a szűrőt.
Almalé
Kalória: 160 (200ml)
Tápérték: pektin, kvercetin, kálium
Jótékony hatások: Csökkenti a stresszt, javítja a bélműködést, étvágygerjesztő.
Tippek: Az alma rendkívül hamar elszineződik, érdemes a facsarás után minél előbb elfogyasztani. Facsarás közben habot gerjeszthet. Ez ennek a gyümölcsnek a természetes velejárója, nyugodtan meg lehet inni. A szeptemberi-október almák puhábbak és kevésbé lédúsak, nem alkalmasak a facsarásra. Az Idared például rendkívül jó alma facsarásra.
Zöldséglevek
Kelkáposztalé
Kalória: 38 (200ml)
Tápérték: C-vitamin, folsav, A vitamin, kálium
Jótékony hatások: Megelőzi az életmódbeli megbetegedéseket, javítja a véráramit, megelőzi a vérszegénységet, szépíti a bőrt, javítja a látást.
Tippek: A legjobb hatás eléréséhez darabonként helyezze bele a leveleket a készülékbe. Adjon hozzá körtét hogy ellensúlyozza a kelkáposzta enyhén kesernyés ízét.
Paradicsomlé
Kalória: 38 (200ml)
Tápérték: Kálium, likopin, E vitamin
Jótékony hatások: Javítja a prosztata funkciókat, öregedés gátló hatások, rák- és életmódbeli betegségek megelőzője.
Tippek: A paradicsomnak puha húsa van, adagolja lassan. Szilva ill. méz hozzáadása természetes édesítőként szolgál.
Mixek
Banán-Sárgarépa
Kalória: 150
Hozzávalók: Sárgarépa (90g), alma (100g), banán (80g).
Tápérték: E vitamin, béta-karotin, szelén, cink.
Jótékony hatások: Javítja a látást, szépíti a bőrt, enyhíti a székrekedést és a stresszt.
Spenót-Fehér szőlő
Kalória: 144
Hozzávalók: Kelkáposzta (15g), spenót (25g), fehér szőlő (220g).
Tápérték: E vitamin, béta-karotin, B vitamin, szelén.
Jótékony hatások: Megelőzi a vérszegénységet, javítja a vérkeringést, enyhíti a székrekedést.
Tejek
Édes burgonya-alma tej
Kalória: 441
Hozzávalók: Tej (200ml), 1 db édes burgonya (főtt), ¼ alma, 2 kanál mandulatej
Tápérték: Fehérje, lipid, kálium, B1 vitamin
Jótékony hatások: gyomor-bél funkciók javítása, szív- és érrendszeri megbetegedések elkerülése.
Áfonya-mandula tej
Kalória: 225
Hozzávalók: 120g áfonya, 300ml tej, 20g mandula, 100g főtt burgonya
Tápérték: Fehérje, lipid, vas, E vitamin, cink
Jótékony hatások: vérszegénység elkerülése, enyhíti a daganatokat/ödémát.
Nasi
Fagylalt
Hozzávalók: Ízlésének megfelelő gyümölcsök és tej vagy joghurt.
Elkészítés: Adjon néhány kanál sima joghurtot vagy sűrített tejet a kifacsart juice-hoz, hogy sűrítse az állagát és helyezze a keveréket a fagyasztóba. Simítsa a keveréket egy villával 1-2 óránként.
Tippek: Extra ízélményért és h ropogóssá tegyük, szórja meg mogyoróval. Édesítse mézzel vagy bármilyen más fajta természetes édesítőszerrel. Savanyúbbá tételéhez adjon hozzá sima joghurtot, lágyabb, krémesebb hatáshoz pedig sűrített tejet.
Sörbet
Hozzávalók: Ízlés szerint kiválasztott gyümölcs (ajánlott: görögdinnye, fehér szőlő, és narancs).
Elkészítés: Adjon hozzá mézet vagy édesítőt ízlés szerint. Töltse ki a juice-t egy zárható tálba, majd tegye be a fagyasztóba. Vegye ki, és keverje meg egy villával.