Hidrogén kutatás különböző betegség modelleknél

Szív-és érrendszer

A szív-és érrendszeri kutatásokban bizonyíték van arra, hogy a hidrogén-kezelés védelmet nyújt a miokardiális I / R sérülés, a szív transzplantációt követő hideg I / R sérülés és az atherosclerosis kifejlődése ellen.

Hayashida és mtsai arról számoltak be, hogy a bal első kamrában a lemenő koszorúér átmeneti elzáródása által kiváltott I / R sérülés esetében patkányoknál, a 0,5-2%-os mértékben korlátozott H 2 gáz inhalációja csökkentette a miokardiális szív-  infarktust a haemodynamic paraméterek módosítása nélkül. Egy másik vizsgálat során ugyanazt a modellt felhasználva azt mutatták ki, hogy a hidrogénben gazdag sóoldatos injekció kardioprotekciót biztosított I / R sérülést ellen azáltal, hogy csökkentette a plazma és a szívizom malondial- dehid (MDA) koncentrációját, a szív-sejt apaptózist, a kaszpáz-3 aktivitását és csökkentette az infarktus méretét.

A szívátültetést követő I / R sérülésnek már felismert fő meghatározója a primer graft zavar és a krónikus kilökődés, mely elősegítheti a graft koszorúér artériás betegségnek későbbi kifejlődését.

Nakao és mtsai egy singen tumoros patkány heterotropic szívátültetéses modelljét használták 6 órás, vagy 18 órás hideg ischaemiaval és megállapították, hogy (2%) hidrogén inhaláció gyengítette a  miokardiális sérülést. A hidrogén kezelés jelentősen csökkentette a lipid  peroxidációt és a HMGB-1 fehérje szérum szinteket összehasonlítva a levegőn kezelt kontrollokkal. Továbbá, a hidrogénnel és CO-val való kettős kezelés fokozott védelmet biztosított és jelentősen gyengítette I / R graft sérülést, redukálva az infarktusos területet és csökkentve a szérum troponin I-t és kreatin foszfokinázt.

Atherosclerosis és az ehhez kapcsolódó szív-és ér- rendszeri betegségek gyulladásos állapotot és oxidatív stresszt eredményeznek, mely jellemezhető a gyulladásos sejtek felhalmozódásával és oxidált termékekkel az érintett véredényekben. Ohsawa és mtsai egy apolipoprotein E-vel elkábított egér modellt alkalmaztak, amely atherosclerosist fejleszt ki rövid idő alatt plazma lipoprotein csökkentett klíringjének betudhatóan. Szájon át történő bejuttatása a hidrogénnel kiegészített víznek (0,6 mmol) tetszés szerint 6 hónapon át megakadályozta az ateroszklerózis kifejlődését apolipoprotein E –vel elkábított egereknél, részben azon képességén keresztül, hogy korlátozta az oxidatív stressz mennyiségét és a káros hatásait ezeknek az egereknek a véredényeiben.

Tovább a termékhez >>