Az ivóvíz szerepe!

Egészségünk jótevője: az alacsony ásványi anyag tartalmú tiszta víz!

Szervezetünkben a víz szerepe annyira alapvető, hogy ha két liter hiányzik a testünkből (a 46 literből 4,3 %), akkor súlyos vízhiányos állapotba kerülünk! A víz tehát nem csupán fontos alapanyag, hanem egy nagyon érzékenyen beállított, egyensúlyra törekvő vízháztartás alkotórésze!

Szervezetünk átlagos sűrűsége 1 020 -1 040 gramm/liter, ami mindössze 2-4 %-kal több a tökéletesen tiszta (ásványi anyagoktól mentes) víz sűrűségénél. Ez alapján belátható, hogy az emberi test, így szöveteink víztartalma kémiailag egy igen híg oldatnak mondható. Ha konyhasó és tiszta H2O összekeverésével szeretnénk kifejezni egy ember átlagos koncentrációját, akkor egy liter vízben, kb. 5-10 gramm konyhasó feloldásával, keletkezik ugyanez a kémiai sűrűségű oldat. Az élő szervezetek folyadékháztartásuk "sűrűségét" tekintve, hasonlítanak: egy liter vízben egy csipet konyhasó keverékéhez!

image00024 mRendkívül fontos tehát, hogy milyen ásványi anyag tartalmú ivóvizet fogyasztunk! Ha elérjük, hogy az ivással bevitt víz sűrűsége alacsonyabb a testünkben lévő sejtnedvek sűrűségénél, ekkor és csak ekkor beszélhetünk optimális kiválasztásról, mert ebben az esetben van a bevitt víznek oldóképessége! Ha ivóvizünk, üdítőitalunk, ételeink „töménysége” magasabb a sejtnedveink „sűrűségénél”, ozmotikus nyomásánál, akkor a bevitt víznek nincs oldóképessége és elvízteleníti a sejteket. Ez a sejt egyensúlyzavarához vezet és a vesénk is túlterhelté válik, képtelen kiválasztani! Az eredmény: allergia, bélpanaszok, magas vérnyomás, izületi fájdalmak, meszesedés, rák, cukorbetegség, vesekövek, májbetegségek, elhízás, kövek lerakódása, stb.

Az ivóvíz ásványi anyag tartalmának szervezetünkre gyakorolt hatását dr Morrel vizsgálta és az alábbi összefüggéseket állapította meg:

  • a 375 mg/l feletti ásványi anyag tartalom kifejezetten káros és lerakódásokat okoz,
  • a 150 mg/l felettieknek a kiválasztásra nincs pozitív hatása,
  • a 95 mg/l alatti ivóvizek támogatják a kiválasztást,
  • a 60 mg/l alattiak nagyon jó méregtelenítenek, salaktalanítják szervezetünket!

Ha dr. Morell táblázatát végiggondoljuk, felismerjük: egészségünk legfontosabb jótevője: az alacsony ásványi anyag tartalmú TISZTA VÍZ!

Legfőbb táplálékunk a víz!

„Öntsünk tiszta vizet a pohárba!”

A tiszta víz érték, nélküle nincs egészség, nincs élet. A rendszeres tiszta víz fogyasztása alapja egészségünknek. Csak a tiszta víz képes szomjunkat oltani, és korunk népbetegségét, az alulhidratáltságot orvosolni. Ha kevés vizet iszunk, szervezetünk képtelen a salakanyagokat, mérgeket kiválasztani, így azok lerakódnak az érfalakon, az izületi felszíneken és a belső szervek szöveti szerkezetein. A következmény: a nehézkesebb áramlás, az alacsonyabb oxigén szint, ami kedvez a betegségeknek és ideális feltételeket teremt a gombáknak.


tanacsado11164329811116446412 tnA tiszta víz érték, nélküle nincs egészség, nincs élet. A rendszeres tiszta víz fogyasztása alapja egészségünknek. Csak a tiszta víz képes szomjunkat oltani, és korunk népbetegségét, az alulhidratáltságot orvosolni. Ha kevés vizet iszunk, szervezetünk képtelen a salakanyagokat, mérgeket kiválasztani, így azok lerakódnak az érfalakon, az izületi felszíneken és a belső szervek szöveti szerkezetein. A következmény: a nehézkesebb áramlás, az alacsonyabb oxigén szint, ami kedvez a betegségeknek és ideális feltételeket teremt a gombáknak.

Amikor szervezetünk vízhiányban szenved, jelzéseket küld: a fáradságérzés, az emésztési zavarok, később a gyomor, bélfájdalmak vagy a fejfájás jelzi, hogy valami nincs rendben. Néhány év elteltével izületi problémák, magas vérnyomás vagy bőrbetegségek jelentkezhetnek. Szomjasak vagyunk, de a vízivás helyett gyógyszerekkel fedjük el a tüneteket. A mellékhatások munkát adnak immunrendszerünknek, s közben a kórokozók, gombák felügyelet nélkül maradva elszaporodnak. Eltelik 10-15 év és az eredmény: a magas vérnyomás, érelmeszesedés, izületi betegségek, allergiák, gombás betegségek és a daganatok. Statisztikáink „beteges népességről” számolnak be!

Napjainkban egyre szélesebb körben válik ismerté a tiszta víz kedvező élettani hatása és egyre inkább odafigyelünk arra, hogy mit is iszunk. A csapvíz klóros, nitrátos és egyéb anyagokkal szennyezett, ezért nem isszuk szívesen. A koncentrált tápanyagokat tartalmazó „italok”: a tej, a cukorral vagy sóval ízesített üdítőital, a rostos gyümölcslé inkább ételnek számít, mert feldolgozásuk vizet igényel, ezért növelik testünk vízszükségleteit. A kávé, tea, az alkoholos italok vízhajtók, csökkentik testünk vízkészletét.

Az elfogyasztott vízmennyiség 1/3-a választódik ki vizeletként. Ha a bevitt víz kevés, vesénk túlkoncentrált és nem tud salaktalanítani! Mit jelent ez a számunkra? Testünk 2/3-a víz, ami egy 65 kilós személynél 43 litert jelent. Testünk víztartalmának 4-5 %-os csökkenése, már munkateljesítményünk 20-30 %-os hanyatlását eredményezi! (Ez kb. 2 liternyi relatív vízhiány!) Napi tiszta víz igényünk 2-3 liter. Ha a fentieket végiggondoljuk, és kiszámoljuk, mennyi tiszta vizet iszunk naponta, könnyen felismerjük: alulhidratáltak vagyunk!

landscape19 800x600 mA tiszta víz fogyasztása lehetővé teszi szervezetünknek a méregtelenítést, ezzel tehermentesíti immunrendszerünket és növeli ellenálló képességünket. Az elegendő tiszta víz fogyasztása védi vesénket. Javítja a keringést, ezáltal javul a szöveteink táplálék és oxigénellátása, amely növeli terhelhetőségünket, javítja koncentrálóképességünket, és frissé, energikussá formál bennünket!

Szervezetünk utcaseprője az alacsony ásványi-anyag tartalmú tiszta víz!

Sejtjeink tiszta, egészséges vízre vágynak!

Az elképzelés, hogy az alacsony ásványi-anyag tartalmú ivóvíz szervezetünknek káros, teljesen ellentétes a gyakorlattal, hiszen az északi vagy a hegyek közt élő népek szinte 100 %-osan hóléből fedezik az ivóvizüket.

Az eszkimóknál még a gyermek is tudja: az iglu melletti sárga hóból nem főzünk levest! Sajnos ez a „tudást”, civilizált társadalmunkban, félretolta az érdek és igaz a pesti mondás: ki a Duna vizét issza, saját vizét issza vissza!

A pontosítás kedvéért két adat:

  • A csapvizünk Budapesten, 40-50 méteres kavicsrétegen átszűrt dunavíz, amit előttünk, a statisztikák szerint legalább 8-szor, különböző célokra felhasználtak!
  • Budapest szennyvizének 50 %-a ma is tisztítatlanul jut vissza a Dunába.

image00026 tnKözben a világban egyre nagyobb teret kap az alacsony ásványi anyag tartalmú ivóvíz! Több amerikai nagyvárost látnak el RO-vizzel, pl: Boston. Sok szigeten az eső, az egyetlen lehetséges édesvízforrás! Az öböl menti államok: Izrael, Kuvait, stb. mind a tengervízből, RO technikával, állítják elő ivóvizüket! Nagyon sok tájegység iszik gleccservizet, ami tökéletesen mentes az ásványi anyagoktól. A gleccservizek közül a kutatók nagyon alaposan foglalkoztak a hunza törzs (ősi turáni nép) vizével. A hunza vizek ásványi anyag tartalma nagyon alacsony, gyakorlatilag szinte nulla. Ennek ellenére fogyasztása révén nem ritka a 100 év feletti életkor, és vizében a halak egészségesebbek, mint bárhol másutt a világon. A hunza víz vizsgálatakor megállapították, hogy szinte teljes egészében strukturált és a benne lévő minimális mennyiségű ásványi anyag kolloid formában található.

Sajnos hazánkban az alacsony ásványi anyag tartalommal kapcsolatosan még ma is sok a tévhit és a félretájékoztatás! Pedig tőlünk nem is messze, Ausztria hegyi településein vagy a romániai Sovatán a csapvíz ásványi anyag tartalma nem több mint 19 mg/liter! Svájcban az üzletekben 17 mg/l ásványi anyag tartalmú vizet is vásárolhatunk, amelynek felirata:

  • 14,0 mg/l
  • 11 μS/cm
  • rH2 < 25,5
  • E: > 60.000 Ω
  • Natrium: 0,87 mg/l
  • Ideális babáknak is!

Hazánkban a Mátrában is létezik olyan település, amelynek csapvize 40 - 45 m/l ásványianyag-tartalmú!

Milyen a tiszta, egészséges víz?

Dr. med Gladiß vízkutatási eredményeinek alapján:

"Az ivóvíznek egyrészt mentesnek kell lennie a nehézfémektől, peszticidektől, (insekticidektől és herbicidektől) vírusoktól, baktériumoktól, gombáktól, a klórtól, nitráttól és más vegyi anyagoktól, másrészt a lehető legkevesebb ásványi anyagot és nagyon kevés sót kell tartalmaznia!"

  • A jó ivóvíz pH-ja 6,7-6,9, rho értéke (ellenállása): legalább 6000 Ohm (» Vincent)

(A hagyományos csapvíz ellenállása kb.: 1500 –2500 ohm, viszont túl sok a szervetlen ásványi anyag és túl sok áramvezető elektron van benne)

  • Minél magasabb az ivóvíz ellenállása (Ohm értéke) annál jobb a víz tisztasága

Kísérletek igazolják, hogyha elektromos áramot (tehát stresszt) vezetünk alacsony ellenállású, vagyis magas ásványi anyag tartalmú vízbe, akkor a színtelen víz felmelegszik, hamarosan bezöldül, bebarnul.

Magas ellenállású tiszta víz esetén nem tapasztalunk sem melegedést, sem elszíneződést. Ennek oka, hogy a magas ellenállású tiszta vízben nincsenek un. elsüllyesztett ballaszt-anyagok, azaz felesleges ásványok.

"Téves elképzelés, hogy a szervezetünkben lévő szerves ásványi anyagokat kimossa az alacsony ásványi anyag tartalmú tiszta víz! Sok ember fogyaszt már 8-10 éve kizárólag ásványi anyagoktól mentes vizet és energetikusak, nagy teherbírásúak, kiváló egészségnek örvendenek."

forras2 tnDr. med Elmau szerint ásványi anyag forrásunk a talaj, nem pedig a víz, ezért a talajból, azaz, az ott termett növényekből, ill. az azokat elfogyasztó állatokból nyerjük a szervezetünk számára szükséges ásványi anyagokat és nem a vízből! Az ásványi anyagoktól mentes vizek ellenállása 10.000 - 30.000 ohm közötti is lehet. Nagyon jó értékek!

Elmau szerint a legjobb ivóvíz a kevés ásványi anyagot tartalmazó, természetes forrásvíz (gleccservíz). Napjainkban a szennyeződések miatt egyrészt kevés tiszta forrásviz található, másrészt szinte mindnek magas az ásványi anyag tartalma. Ma már csak néhány bazalt hegység büszkélkedhet ilyen értékkel. A rangsorban ez után következik a reverz-ozmózissal előkészített, tisztított víz!"

Vincent Luis-Claude: Milyen a jó ivóvíz?

(1906-1988, a Párizsi egyetem antropológiai professzora, az első hidrológus, aki 13 évig foglalkozott vízkutatással)

A jó ivóvíz Vincent szerint: "az ásványi anyagokban szegény, enyhén sós, kissé oxidált víz, amelynek nagy az elektronikus ellenállása. Kutatásai szerint a túlásványosított víz besűrűsíti a vérünket. A fölös ásványi anyagok lerakódnak az ereinkben, vénáinkban, a vesében, epében stb., ami trombózishoz, rákhoz esetleg szívinfarktushoz vezethet. Ő annak idején az revers-ozmózisos vagy desztillált víz fogyasztását ajánlotta."

Vincent elméletét az orvosi gyakorlatban Dr. Morrell alkalmazta, és továbbfejlesztve kidolgozta a különböző vezetőképesség és ellenállás értékek hatását az emberi szervezetre:

Szervezetre való hatás

µS/cm Ohm
nagyon jó, méregtelenítő hatás     50 – 89        

20.000 – 12.500

jó, méregtelenítő hatás     90 – 129 11.111 – 7.692
kielégítő   130 – 199   7.143 – 6.000
nincs pozitív hatása   200 – 299   4.000 – 5.000
inkább káros   300 – 499   3.333 – 2.000
rossz   500 – 1299   1.200 – 600
nagyon káros 1300 – 1500      666 – 769

Összehasonlításul a nagyvárosi csapvíz értékei:

Jellemző

Érték
pH 7,9
rH2 34
ellenállás 1670 Ohm
energiaérték 178,9 μW

Mindez azt jelenti, hogy a csapból nyerhető vizeink az "inkább káros" és a „rossz”     kategóriába esnek!